Жива історія - із уст в уста.

25–26 жовтня 2022 р. на базі Вінницької обласної універсальої наукової бібліотеки в онлайн-форматі відбулася VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Усна історія: теорія, практика та перспективи». До участі були запрошені і ми – працівники ВМ ЦБС.

Два дні ми були причасні до тої неоціненної кагорти професіоналів, які вклали свою душу і серце до відтворення нових сторінок у неосяжній історії рідного краю, світової архівної справи.Понад десятиліття Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека займається усною історією, а починаючи з 2018 року, коли бібліотека виграла обласний конкурс з проєктом «Голоси живої історії», ця робота має системний характер. За даний період у відділі краєзнавства Вінницької ОУНБ створено фонд усноісторичних досліджень, який містить понад 150 документів. Щорічно поповнюється новими записами електронна база даних «Усна історія». З метою збереження та надання доступу до зібраних усних свідчень бібліотекою створено вебсайт «Голоси живої історії».

Участь у конференції підтвердила те, що поглиблюється і міжнародне співробітництво. Уже не перший рік науковці з інших країн є активними учасниками міжнародних форумів з питань усної історії, організованих обласною бібліотекою.

Учасники VІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Усна історія: теорія, практика та перспективи» у своїх наукових доповідях та повідомленнях поділилися напрацюваннями останніх років за напрямами:

– Теоретичні, методологічні та прикладні проблеми усної історії
– Центри й асоціації усної історії в Україні та світі
– Громадська архівістика: теорія, практика, досвід
– Проєкти з регіональної, локальної, етнічної, гендерної історії
– Усна історія в бібліотечному просторі
– Усна історія в освітніх практиках
– Усна історія як засіб інформації, комунікації, меморіалізації
– «Незакінчене / неостигле минуле» в усноісторичних оповідях
– Відображення культури та побуту в усних джерелах

Живі голоси історії ми почули від учасників Другої світової війни, жертв холокосту та голодомору, внутрішньо переселених осіб, оповіді волонтерів і учасників бойових дій сьогодення.У роботі Конференції взяли участь науковці, краєзнавці з Вінниці, Києва, Львова, Кривого Рогу, Запоріжжя та з Республіки Польща.






Коментарі