Тисячолітні П'ятничани: історія в документах та свідченнях 📗📖


Редакція журналу "Вінницький край" заснувала серію "Село і люди", в межах якої вже видано п'ять збірок про історію сіл Вінниччини. Черговий том цієї серії, якому присвячена ця стаття, - унікальне історичне видання "Тисячолітні П'ятничани". Впродовж трьох десятків років наполегливої праці автор книги - Віктор Барабанцев - по крихтах збирав матеріали, які стосуються його малої батьківщини, колишнього села П'ятничани, нині мікрорайону Вінниці.

Щоб зібрати потрібну інформацію, йому довелось чимало попрацювати у державному архіві Вінницької області, краєзнавчому музеї, науковій бібліотеці ім. К. Тімірязева, вивчити особисті архіви графів Грохольських та ознайомитись з дослідженнями інших авторів. Робота тривала 3 десятиліття, і нарешті титанічна праця була систематизована і отримала путівку у життя. На його думку, найцікавіший матеріал, який вдалося знайти — це те, що П'ятничанам насправді 1000 років. Це підтверджено польськими науковцями, зокрема Кшиштофом Зануссі.

Співавтором Віктора Барабанцева став письменник Вадим Вітковський,автор понад двох десятків художньо – документальних книг. Завдяки його літературно-мистецькому дару історія стала цікавою для сучасного читача. Новими фарбами засяяли, здавалось би, відомі імена, з якими пов’язують минуле і сучасність П’ятничан. Це король Станіслав Август, царі Микола I і Микола II, графи Грохольські, письменник Михайло Коцюбинський, актор Богдан Ступка.

В кінці цього історичного нарису є список використаних джерел. Передмову написав Сергій Гальчак- доктор історичних наук,професор ,член – кореспондент Української академії наук, заслужений працівник культури України, а післямову - відомий польський кінорежисер Кшиштоф Зануссі, який ще й є зятем графа Грохольського. Вінничани мають надію зустрітися з К. Зануссі в травні на День Європи в нашому обласному центрі.

Довідка: Польського кінорежисера Кшиштофа Зануссі з Вінницею пов'язують сімейні стосунки. Його дружина Ельжбета походить із графського роду Грохольських, який до більшовицького перевороту володів садибами у приміських селах Стрижавка і П'ятничани. У Стрижавському маєтку народився і тесть режисера - граф Станіслав Грохольський. Одна з його дочок і вийшла заміж за Кшиштофа Зануссі.



Коментарі