Школа бібліографа. Частина 2: Розподіл книг по відділах, структурних підрозділах

   

Є необхідність нагадати з яких джерел надходить література до відділу комплектування та обробки літератури ЦМБ :
  •  Бюджетні кошти
Після проведення тендерних торгів, за наслідками якого перемогу отримує певне видавництво; в останні роки - це ТОВ "Видавництво Ліра-К".
  • Обмінно-резервний фонд ВОУНБ ім. К. Тімірязєва
  • Подарунки від спонсорів, меценатів, авторів, користувачів бібліотек
Додаткові надходження здійснюються завдяки тісній співпраці з певними громадськими організаціями міста, автограф-сесіям українських авторів, акціям «Подаруй бібліотеці книгу» та "Поверни бібліотеці книгу", проведенням книжкових фестивалів «VinBookFest» спільно з видавництвами та ін.
  • Отримання друкованої продукції замість книг, загублених користувачами.
НА ЗАМІТКУ: Детальне вивчення в бібліотеці-філії незадоволеного попиту на книги та вчасне інформування працівників відділу комплектування та обробки літератури – підвищує якість комплектування фонду кожного структурного підрозділу.

Згідно до основної регламентуючої документації та прийнятих методичних рішень нова література у відділі комплектування та обробки літератури розподіляється наступним чином:

1. Відповідно до замовлень за картотекою незадоволеного попиту структурного підрозділу.

2. Єдиний примірник, як правило, поступає у відділ організації та використання єдиного фонду (книгосховище ЦМБ) для подальшого вільного отримання через ВСО.

3. Першочергове право надання нової друкованої продукції дається тим структурним підрозділам, які мають певну спеціалізацію (Краєзнавчу студію, гуртки по вивченню іноземних мов, шахово-шахматну школу та ін.) та за відсутності цього примірника у фонді конкретної бібліотеки.

4.Книги, подані у відділ комплектування окремою бібліотекою для обробки за актом на заміну загублених читачами, повертаються у свою філію. 

НА ЗАМІТКУ: Книга на замовлення надійде до бібліотеки-філії за її наявності в книгарнях України  при відповідному грошовому забезпеченні, що впливає на кількість примірників для розподілу.

Коментарі