В. Стус та його кримінальна справа

                                      

Бібліотеки ВМ ЦБС поповнили свої фонди друкованих джерел новим виданням «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР». 26 примірників надійшли з різних джерел : від Українського інституту книги через обмінно-резервний фонд обласної універсальної бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва, громадської організації «Всеукраїнський демократичний форум». Це - подяка працівникам ЦБС за активну участь у голосуванні від організаторів Книжкової премії "Еспресо. Вибір читачів".

З історії створення книги:

"Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР" — публіцистична книга українського історика, головного редактора порталу «Історична правда», публіциста Вахтанга Кіпіані про кримінальну справу, життя і смерть українського поета-дисидента Василя Стуса. Книгу видало харківське видавництво Vivat в серії Бібліотека «Історичної правди».



Книгу написано на основі матеріалів кримінальної справи Василя Стуса 1980 року, що зберігаються в Галузевому державному архіві СБУ (колишній архів КДБ). Матеріали стали доступними внаслідок ухвалення пакету зініційованих Українським інститутом національної пам'яті декомунізаційних законів. Матеріали кримінальної справи містяться в шести томах. До матеріалів 1980 року додано кілька публікацій, з яких читачі дізнаються про маловідомі факти життя, ув'язнення та загибелі одного з найбільш визначних не тільки українських, а і європейських поетів ХХ століття.


У книжці зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса, свідчення очевидців, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Крім власне архівних матеріалів, книжка містить статті укладача та дисидента Василя Овсієнка та інтерв'ю з останнім співкамерником поета, російським політв'язнем Леонідом Бородіним. Робота над книгою тривала 6 місяців.

Поет і Громадянин Василь Стус не зміг побувати на презентації жодної зі своїх книжок. Бо в Україні його не друкували — збірки віршів ходили по руках у самвидавному вигляді, а публікували їх лише за кордоном. Участь у русі незгідних з русифікаторською й антиукраїнською політикою, активна правозахисна позиція двічі приводили Стуса на лаву підсудних — за статтею «Антирадянська агітація і пропаганда».

Обкладинкою книги є оригінал обкладинки першого тому справи поета в КДБ. Додано лише назву книги та портрет Стуса з цієї ж справи.

Коментарі