Луїза Білозерова - королева журналістики

                                                                      
        

ІНФОРМАЦІЙНА ЛИСТІВКА 
ДО 80 - РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ
                                                  ЛУЇЗИ БІЛОЗЕРОВОЇ

Наша рідна земля - Вінниччина завжди вабила до себе чарівною природою і щирими людьми геніальних письменників, видатних митців, а також виплекала та подарувала світові цілу плеяду творців художнього слова. Подільськими стежками мандрував великий український поет Тарас Шевченко. Часто подорожував Поділлям і неодноразово бував у Вінниці видатний представник єврейського народу письменник Шолом-Алейхем. У маєтку Потоцьких творив свою поезію російський письменник Олександр Пушкін.

Вінницька земля є батьківщиною і плеяди талановитих журналістів. Так у свій час у газеті «Вінницька правда» починав свою трудову діяльність відомий український письменник Микола Зарудний. Видання стало справжньою кузнею творчих кадрів, коли в ньому працювали журналісти Дмитро Дудкевич, Олексій Терещук, Юрій Бондаренко, Луїза Білозерова.

26 квітня поточного року краєзнавці Вінниччини будуть відзначати 80 років від дня народження Луїзи Олександрівни Білозерової, яка народилась у далекому 1941році у місті Оренбург. Білозерова Л.О. - журналістка, публіцист, краєзнавць, член спілки журналістів України, автор ряду путівників про Вінницю та її околиці. Луїза Олександрівна була королевою нарису з 60-х до 90-х років минулого сторіччя. Дуже яскрава постать своєї епохи. Мала міцний, майже чоловічий характер. Після аварії на Чорнобильській АЕС одразу ж поїхала в зону писати звідти матеріали, ЇЇ статті передруковували по всьому Союзі і в країнах соціалістичного табору. У Вінниці її називали Королевою журналістики. Луізу Білозерову знали навіть поза межами України як дослідника таємниць ставки "Верфольф". Вона написала дві науково-популярні книги на цю тему: «Вервольф» - фатальна таємниця Гітлера» та «Цей загадковий «Вервольф»: історія, наукові розвідки, таємниці розгадані та адресовані у майбутнє».
                                         
                   

Власне, першим, хто у СРСР написав про ставку і зробив її існування відомим широкому загалу, був І. Безуглий. Його книга «Тайны Вервольфа» вперше вийшла 1962 року, потім двічі перевидавалася. В її основу лягли документи з радянських і трофейних архівів, свідчення учасників і очевидців подій.А в 1989-1990 роках у межах наукової програми «Гермес» ставку Гітлера досліджували фахівці чотирнадцяти науково-дослідних інститутів. Науковці використовували найсучасніші на той час прилади, здатні сканувати товщу землі. Були пробурені свердловини в граніті, проводили ультразвукове дослідження.

На користь радіаційної версії схилялася і Луїза Білозерова. За її теорією, під час перебування у ставці, Гітлер зазнав радіаційного опромінення від подільських гранітів, у яких було прорубано бункери. Дослідниця вважала, що через погіршення здоров’я він підписав директиви, якими звелів наступати на Кавказ і Сталінград одночасно. Це підірвало міць німецького війська і сприяло краху нацистської Німеччини у Другій світовій війні.До речі, існує версія, що будівельні роботи на місці ставки велися ще до початку війни, але – для ставки Сталіна. Утім, від цієї ідеї відмовилися якраз через те, що корінні породи тут «фонять».

Луїза Олександрівна завжди була рада зустрічам з тими, хто активно цікавиться історією Вінниччини, користувачами бібліотек обласного центру. Нажаль, 22 квітня 2015 року Луїза Білозерова пішла з життя в один день зі своїм чоловіком Миколою Павловичем Ільченко з різницею у 20 годин.

Згадати про сторінки життя і творчості Луїзи Олександрівни Білозерової та таємниці, які розкриті та все ще чекають своїх дослідників у ставці «Вервольф» під Вінницею – все це буде цікавим для користувачів наших бібліотек.

Тематика заходів для подальшого розкриття наявного фонду друкованих видань з визначеної тематики в бібліотеках ВМ ЦБС може бути наступною:
- Дослідники історії Вінниччини
- Офіційна історія будівництва ставки Гітлера"Вервольф"
- «Руїни «Вервольфу» свідчать»
- «Вервольф» у просторі і часі»
- Доля «Вервольфу»
- Дослідження ставки Гітлера
- «Вервольф»: версії та гіпотези
- Відлуння війни: як зараз виглядає "Вервольф"
- Загадки німецького «Лігва»
- Мовчазні свідки минулого
                         






Коментарі