Лютий 2021: ювілейні дати місяця з доповненням



01.02 - 50 років тому (1971) відбулися установчі збори, на яких було створено Вінницьку організацію Спілки письменників України.

На самому початку лютого поточного року є ще одна нагода відзначити ювілей Вінницької організації Спілки письменників України, адже рішення  про утворення Вінницької організації НСПУ було ухвалено у жовтні 1970 р., а реалізовано на установчих зборах 1 лютого 1971 р. До 1980 р. вона була міжобласною письменницькою організацією Поділля і поєднувала митців слова Вінницької та Хмельницької областей, потім — окремою. Біля витоків організації перебували Дмитро Дереч, Микола Тарновський, Кирило Курашкевич, Іван Глинський, Микола Студецький, Євген Гуцало, Олег Чорногуз, Петро Перебийніс, Анатолій Бортняк, Леонід Пастушенко, Анатолій Звірик. Відтак, продовжено місію видатних подільських літераторів — Степана Руданського, Марка Вовчка, Анатолія Свидницького, Михайла Коцюбинського, Миколи Трублаїні, Михайла Стельмаха, Василя Земляка.

За радянських часів знаковими стали обміни творчими делегаціями, зокрема, з Кабардино-Балкарією, Липецькою областю РРФСР, виступи у трудових колективах та навчальних закладах.
У роки «перебудови» за сприяння спілки у Вінниці відкрито пам'ятник Михайлу Коцюбинському (1989), споруджено пам'ятники Тарасу Шевченку в Хмільнику й Тульчині; за часів незалежності — Василю Стусу у Вінниці , пам'ятний знак Валер'яну Тарноградському в Уланові Хмільницького району, погруддя Зінаїді Тулуб у Брацлаві та Володимиру Забаштанському у Браїлові. Значною мистецькою подією стало Шевченківське свято «В сім'ї вольній, новій…» (1991), яке знову проводилося на Вінниччині у 2018 р.

На початку ХХІ століття новий подих отримала робота з творчою молоддю, зокрема, з обласним ЛІТО ім. Василя Стуса, студіями «Мережка», «Вітрила» та ін.; у форматах кабінету молодого автора ВО НСПУ, літературної вітальні «Інтермецо».Регулярно проводяться літературно-мистецькі свята на батьківщині С. Руданського, М. Коцюбинського, М. Стельмаха, А. Бортняка, В. Забаштанського, «Русалка Дністровая», Стусівські читання; фестиваль поезії на Поділлі «Підкова Пегаса» (з 2005 р.), конкурс одного вірша «Малахітовий носоріг» (з 2001 р.).

Всеукраїнського статусу набули утворені на Вінниччині літературні премії ім. Михайла Коцюбинського та ім. Степана Руданського, вручаються обласні літературні премії — ім. Михайла Стельмаха, ім. Євгена Гуцала, ім. Анатолія Бортняка та ін.

З 2004 р. видається щоквартальний літературно-мистецький журнал «Вінницький край». Основними видавничими проектами обласної спілки є антологія творів письменників Вінниччини «Квіт подільського слова» (2006, 2010), альманахи: «Русалка Дністровая», «Собор», для дітей «Наша хатка», з 2010 р. — щорічний альманах творів місцевих молодих авторів "Експрес «Молодість», з 2011 р. — серія «Бібліотека літератури Вінниччини» з видання вибраних творів подільських авторів-спілчан. Функціонує сайт «Краснослов»



У 2015 р. в структурі обласної створена Вінницька міська письменницька організація.

05.02 - 85 років від дня народження Володимира Михайловича Матковського (5.02.1936, с.Ольгопіль, нині Чечельниц. р-ну – 3.06.2010, (04. 06. 2009?) м. Вінниця), українського актора, заслуженого артиста України (1972), народного артиста України (1987). Після школи працював в Ольгопільському районному будинку культури інструктором-методистом.


По закінченні акторського факультету Київського національного університету театру, кіно та телебачення ім. Карпенка-Карого Володимир Михайлович раз і назавжди повернувся до Вінниці й дебютував у виставі "Кухарка" за п'єсою А. Софронова в образі сільського поета й баяніста Андрія Пчілки. За ці роки йому вдалось створити більше 100 переконливих і яскравих образів у музичних та драматичних виставах. Він майстерно зіграв Виборного з "Наталки Полтавки", Карася із "Запорожця за Дунаєм", Остапа Палія з "Катерини", Менделя Крика з "Биндюжника і короля", Зупана з "Циганського барона", Дулітла з "Моєї чарівної леді", Філіппа з "Баядери".

- "Від природи Володимир Матковський мав приємний тембр, соковитий баритон й сильний виразний розмовний голос. Такі сполучення для актора взагалі є справжнім даром", - впевнено говорила завліт театру ім. Садовського Світлана Фицайло. Пройшов творчий шлях від артиста драми до народного артиста України, став провідним майстром сцени, улюбленцем глядача. Саме тому, що Володимир Михайлович завжди ставився з відповідальністю і повною віддачею до своєї роботи, йому вдалось охопити і самовиразитися у всіх існуючих жанрах, починаючи комедією і закінчуючи трагедією. Візитна картка Вололимра Матковського - його неперевершений Карась з опери "Запорожець за Дунаєм",Сміливого й рішучого Карася, який себе почуває рівнею навіть із турецьким султаном і сміливо висловлює загальне прагнення досягти свободи, Володимир Михайлович грав  більше 50 років. А його незмінними партнерками - у ролі дружини Одарки - виступали народна артистка Ураїни Лідія Бєлозьорова й заслужена артистка України Валентина Хрещенюк.

28.02 - 110 років тому народилася Євдокія Василівна Горб (28.02.1911, с.Рождественське, тепер Прохорів. р-ну Бєлгород. обл., Росія – 6.07.1997, м.Вінниця), Євдокія Василівна працювала у місті Калинівка Вінницької області. З 1954 року була директором середньої школи №16 у Вінниці. Педагог, фольклорист, етнограф, краєзнавець, автор документальних повістей про підпільників, партизанів Вінниччини. На цій основі написала і опублікувала окремою книжкою (у співавторстві з Г.Миницькою) документальну повість «Тревожная юность» (1965). а в обласній пресі - повісті і нариси «Не здаюсь», «Світи, моя зоре», «Незримій поединок». Вивчала життя і творчість Миколи Трублаїні, написала про нього документальну повість «Хлопець з Вільшанки». Зібрала півтисячі пісень, чимало прислів’їв та приказок, легенд та переказів, дві тисячі народних оповідань, топонімічний матеріал, записала весільний обряд. Фольклорні записи увійшли до збірки «Зацвіла калина»,«Колядки та щедрівки», «Євшан-зілля» та ін. Є.Горб – автор низки статей про фольклористів Г. Танцюру, Н. Присяжнюк, М.Руденко.


11 березня 1969 року. На читацькій конференції, присвяченій Вінницькому підпіллю, виступає відомий краєзнавець Євдокія Василівна Горб (1911-1997).Фото з архіву бібліотеки-філії №1.

У фондах ВМ ЦБС матеріал про життя і творчість Є.В. Горб можна знайти у відділі організації та використання книжкового фонду ЦМБ:

Вінниччина фольклорна [Текст] : довідник / А. М. Подолинний [та ін.] ; ред., авт. передм., бібліогр. А. М. Подолинний, авт. передм. В. П. Сторожук, бібліогр. Б. В. Хоменко. - Вінниця : Книга-Вега, 2004. - ISBN 966-621-144-0 : 5.50грн.
Є примірники у відділах:
всего 2 : ЦМБ (ВОВФ)






Коментарі