Ян Падеревський: король піаністів та прем’єр-міністр Польщі, народжений на Вінниччині




Подільський край став колискою і для всесвітньо відомих діячів науки, культури та політичних діячів, серед яких можна відзначити і Яна Падеревського - видатного польського піаніста, диригента, композитора, філантропа, політика, державного діяча.Народився Ігнацій Ян Падеревський 6 (18) листопада 1860 року в селі Курилівка Хмільницького району Вінницької області

Його ім’я добре відоме в колах знавців класичної музики та на політичній арені першої половини ХХ століття. Народжений на Вінниччині, він пізніше проживав у Польщі, Франції, Швейцарії та в США. Влаштовував всесвітні концертні тури, писав матеріали про музику і багато спілкувався з провідними політиками свого часу, відстоюючи ідею незалежної польської держави. Під час турне різними країнами світу, Падеревський здобуває загальне визнання. Російська газета “Петербург” так описує один з його концертів: “він зазнав овацій, яких не зазнав жоден із артистів на концертній естраді, його закидали квітами та вінками”. Під час першого туру в США американська преса називала його “королем піаністів” та “чаклуном клавіатури”. З довгим рудим волоссям, аристократичними манерами та невимушеним стилем спілкування Падеревський став кумиром для багатьох молодих музикантів.

Ігнацій Ян Падеревський прожив життя, якого вистачить на кількох людей і на довгі роки вписав своє ім’я до світової історії. Вже будучи всесвітньовідомим піаністом, Ігнацій Падеревський почав займатись політикою. Протягом року він очолював Другу Річ Посполиту, лобіював польські інтереси в США та став одним з тих, завдяки кому країни Антанти підтримали польську незалежність після Першої світової війни. 

З початком Другої світової війни, як і в часи попередньої війни, Ян Падеревський використовував свою популярність щоб допомогти польському народу. Він провадив масштабну кампанію в США з допомоги жертвам війни, підтримував створення екзильного уряду генерала Владсилава Сікорського. В 1939 році він очолив у Парижі тимчасовий парламент Польської республіки. Його маєток у Швейцарії став центром діяльності польської політичної еміграції.

В серпні 1940 року Падеревський виїжджає до США, щоб заручитись підтримкою тамтешніх поляків. 29 червня 1941 року він помирає у Нью-Йорку. 

Нажаль, інформація про життя, творчу та політичну діяльність Яна Ігнація Падеревського у друкованих виданнях, які є у фондах ВМ ЦБС, ми знаходимо лише у наступних виданнях:

  • Баніт, Андрій. Уродженець Вінниччини Падеревський - всесвітньовідомий музикант і національна гордість Польщі [Текст] / А. Баніт // 33-й канал. - 2005. - № 36, 31 серпня. - С. 19 : Іл.
  • Музыкальная энциклопедия:[Текст]: справ. издание. - М.: Сов.энциклопедия,1978 – Т.4.- 976 с.

  • Всемирная история: [Текст] справ. издание.- М:Изд.-во: Соц.-эконом. лит.-ры, 1961.- Т.8.- 630 с.
  • История США: [Текст] справ. издание.- М.: Наука,1985.- Т.3.- 672 с.
Єдиним джерелом розширеної інформації залишаються публікації у всесвітній мережі Інтернет:

Коментарі