Історична наука заговорила людським голосом



29 - 30 жовтня ми були запрошені до участі у VІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Усна історія: теорія і практика досліджень на сучасному етапі» (платформа для відеоконференцій ZOOM),яка відбулась на базі Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва. 


Відкрила пленарне засідання Конференції директор обласної книгозбірні, голова Вінницького обласного відділення ГО «ВГО Українська бібліотечна асоціація» – Сеник Лариса Борисівна. Модератором виступила Слотюк Галина Миколаївна, заступник директора з наукової роботи та інформатизації Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва.


У рамках конференції Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К. А. Тімірязєва об’єднала всіх зацікавлених у розвиткові усної історії – науковців, краєзнавців, архівістів, бібліотекарів, студентів та освітян з різних регіонів України, Республіки Польща, Чеської Республіки.У своїх наукових доповідях та повідомленнях учасники ділилисяся напрацюваннями останніх років за напрямами:
– Теоретичні, методологічні та прикладні проблеми усної історії.
– Наративи про радянське повсякдення другої половини ХХ століття.
– «Гаряче (незакінчене/неостигле) минуле» в усноісторичних оповідях.
– Усноісторичні проєкти: досвід організації та проведення, аналізу та інтерпретації.
– Панельні повідомлення «Людська story в контексті history».
Всі ми учасники VІІ Міжнародної науково-практичної конференції в т.ч. прослухали наукову доповідь «Прожили життя несолодко. Кілька слів про вдовині села Чернігівщини» Аліни Добошевської, представника Фонду «Добра Воля», члена Польського Товариства Усної Історії (м. Краків, Республіка Польща) та переглянули документальний фільм «Вдовині села Чернігівщини».




Під час прослуховування підготовлених доповідей ми поринули в спогади свідчень волонтерів, які допомагали на східних кордонах України, внутрішньо переселених осіб, учасників Другої світової війни, остарбайтерів,  сьогоднішніх заробітчан та їх родин. учасників афганських  та чорнобильських подій. Живі розповіді окремих людей розкривають нові сторінки у висвітленні тих чи інших історичних подій у нашій країні, дають змогу створити фонд усних свідчень. 

Коментарі