Вінниччина у другій світовій війні



Тільки факти і статистика:

Серед цифрового матеріалу зазначено, зокрема, що за мужність в боях з фашистами на території області 125 воїнів удостоєні найвищого на той час звання – Героя Радянського Союзу.

Двоє вінничан отримали звання героїв інших держав – Микола Буянов став героєм Італії, а Василь Порик – Франції.

Протягом трьох перших днів війни – 22–24 червня 1941-го на фронт було мобілізовано 80% придатних до служби в армії чоловіків краю.

В липні 1941 р. озброєним, загартованим і досвідченим в європейських боях, кращим частинам гітлерівського вермахту довелось долати опір недоукомплектованих, мало озброєних, залишених без систематичного поповнення і боєпостачання частин і з’єднань 6-ої, 12-ої і 18-ої армій, якими командували генерал-лейтенант Іван Музиченко, генерал-майор Павло Понєдєлін та генерал-лейтенант Андрій Смирнов. У нерівних боях радянські воїни зірвали німецькі плани блискавичної війни.

Майже тисячу днів тривала окупація Вінницької області фашистами – з липня 1941-го по березень 1944-го.
Тимчасова окупація Вінниччини фашистськими загарбниками продовжувалась 2 роки і 8 місяців, впродовж яких в області діяв жорстокий фашистський режим. Територію області було розділено на 2 частини: північна увійшла до німецької зони окупації з включенням до генеральних округів «Житомир» і «Волинь-Поділля», а південна — до румунської, так званої «Трансністрії» (Задністров’я). За цей час близько 200 тис. мирних жителів розстріляно та замучено, більше 61 тис. чоловік вивезено на примусові роботи. в Німеччину.

За цей час фашисти завдали збитків області на загальну суму 19,6 мільярда радянських рублів (у цінах 1945 року). Вони вщент спалили 18 сіл, зруйнували 856 шкіл, 376 промислових підприємств, 39 колгоспів.

Жителі краю, які залишилися на окупованій території, сформували 45 винищувальних батальйонів,6 партизанських з'єднань, 36 загонів та 8 окремих партизанських груп загальною чисельністю 19 тис. чоловік. Найбільшими осередками партизанського руху на Вінниччині були 2-га партизанська бригада ім. Сталіна та партизанське з'єднання ім. Леніна. Командиром бригади став Анатолій Кондратюк, комісаром — Іпполіт Мединський.

Підрозділи бригади дислокувались у Шабелянському лісі та діяли в Іллінецькому, Немирівському і Гайсинському районах. В 1943 р. у Чорному лісі (Калинівський і Літинський райони) створено партизанський загін. Спершу його очолив полковник Червоної армії В’ячеслав Мессарош, згодом — Петро Кугай. Загін швидко зростав і поступово перетворився на партизанське з’єднання. Його першим комісаром став Петро Волинець, Герой Радянського Союзу (посмертно).

Визволення регіону від фашистів розпочалося 28 грудня 1943 року. Повністю фашистів вибили з території області – 26 березня 1944-го. Наш край визволяли війська Першого і Другого Українських фронтів, загалом – 13 армій.

В пам’ять про загиблих у нас в області встановлено 1495 монументів і пам’ятних знаків, 20 пам’ятників Героям Радянського Союзу, на території області знаходиться 427 братських могил, де поховані тіла загиблих визволителів нашого краю.

Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Podii/na-vinnichchini-stvorili-unikalnu-kartu-podiy-velikoyi-vitchiznyanoyi--174897.html
https://vinnytsia-museum.in.ua/rooms/room-13
https://vinnytsia-museum.in.ua/rooms/room-14


Коментарі