"Історія має право сподіватися..."


Щедрий подарунок отримали працівники бібліотек ВМ ЦБС в кінці минулого – на початку 2019 року: 120 примірників монографії доктора історичних наук Вінницького державного педагогічного університету Тетяни Кароєвої «Історія має право сподіватися  від міста Вінниці блискучого майбуття…». Ця фундаментальна праця видана у м. Вінниці у ТОВ «Нілан ЛТД» власним коштом автора.

Хронологічні межі оповіді 1892 -1917 роки. Вихідною точкою є запровадження Городового положення 1892 року, яке надало місту додаткові можливості для самоорганізації, а кінцевою датою – лютий 1917 року, від якого почався злам попередньої муніципальної системи. Про цей період в історії Вінниці збереглося чимало відомостей: архівних джерел і родинних легенд, фотодокументів і речових пам'яток. Значна частина фактографічного матеріалу вперше пропонується для широкого загалу користувачів. 205 сторінок тексту, третина з яких – це довідкова частина, що містить перелік 102 добровільних асоціацій городян, іменний покажчик з біографічними довідками про майже 300 вінничан початку ХХ століття, топонімічний та географічний покажчики та список ілюстрацій, а також багато посилань на архівні документи і факти, про які раніше не писалося.

Позитивним моментом для бібліотек міста є той факт, що кожна філія отримала від 6-ти до 10- ти примірників монографії Т. Кароєвої, а це дасть можливість користувачам у повній мірі ознайомитись з відповідними публікаціями не тільки у наших читальних залах, але й отримати видання для себе, опрацювати окремі статті вдома, у навчальних закладах та ін.
В рамках удосконалення роботи з краєзнавчої тематики бібліотекарям допоможуть нові факти, які викладені у відповідних статтях монографії:
- Нааселення,
-Промислове виробництво,
- Інженерна інфрастуктура,
- Освіта, та ін.
Так у публікації "Заклади культури" дослідники історії міста знайдуть інформацію про історію відкриття Народного дому (1902р.), отримання власного приміщення  для міської публічної бібліотеки ім. М.В. Гоголя (1907р.), міського театру(1910 р.) і т.д.
Цікавими для нас,вінничан, стануть і певні висновки талановитого дослідника історії міста, автора монографії, доктора історичних наук Вінницького державного педагогічного університету Тетяни Кароєвої, як то:

"Отже, повітова Віінниця без жодних явних переваг або спеціальної державної чи приватної підтримки досягла цівілізованого рівня,недоступного для більшості країн в її європейській частині, не кажучи про азійську".

- "Я вважаю, що сутність феномену Вінниці початку ХХ ст. - у досягненні комфорту життя за рахунок внутрішніх резервів."

Читаємо, вивчаємо нові факти з історії нашого рідного міста початку ХХ століття, щоб краще зрозуміти себе у теперішньому - ХХІ ст.



Коментарі