Січень дає старт новим проектам

У січні 2019 р. бібліотекарі ВМ ЦБС дали старт новим задумам, проектам, узагальнюючи свій досвід, надбання минулих років. Серед подій та заходів, які відбулись протягом місяця в бібліотеках ВМ ЦБС слід відзначити наступні:

- З 02 січня до складу ВМ ЦБС  прийнята бібліотека з смт. Десна ( у минулому вона входила до складу ЦБС Вінницького району); новому закдаду наданий  № 3
-  До частково відремонтованого приміщення бібліотеки-філії №13 завезли нові меблі:


З 02.01 по 13.01 бібліотеки міста прийняли активну участь у міському проекті «Новорічні майстерні», який відчинив двері на «Новорічній Резиденції» біля міської ради, а також організували роботу «Різдвяних студій» у своїх структурних підрозділах. Це щорічні, традиційні майстер-класи для юних користувачів бібліотеки, Кожний користувач бібліотеки зміг безкоштовно відвідати  майстер-клас і в подарунок отримати власноруч виготовлену поробку, сувенір.


У січні 2019 р. у  бібліотеках -  філіях продовжувались концерти Академічного міського камерного хору «Вінниця», які пройшли за підтримки Департаменту культури Вінницької міської ради:

04.01 -  Концерт "Різдво з камерним хором "Вінниця" пройшов в приміщенні клубу с.Пирогова та бібліотеки №18. Увазі слухачів віддаленого від центру міста мікрорайону були представлені колядки, щедрівки , різдвяні піснеспіви в обробці різних композиторі; звучав відомий на весь світ «Щедрик» М.Леонтовича. 
 09.01 – Камерний хор "Вінниця" був запрошений в затишні зали бібліотеки  №12.


Продовжувалась робота з власними та були започатковані нові ексклюзивні проекти:
  • На базі філії №1 декілька років успішно діє проект  «Музичні  посиденьки» і тільки у першому місяці року його учасники провели ряд цікавих зустрічей:
03.01, 05.01 -  Відбулись чергові музичні зустрічі, на яких читачі бібліотеки спільно з  родинами ВПО вивчали та співали українські народні пісні, колядки та щедрівки спільно з дітьми переселенців. Молодь готувалася до виїзної вітальні «Зимова круговерть» на чолі з музичним керівником Пірус Катериною.
09.01 -  Відбулась виїзна вітальня «Зимова круговерть». Учасники бібліотечних "Музичних посиденьок"  вже другий рік поспіль пісенно вітають користувачів та колективи бібліотек нашого міста. Вони відвідали та привітали колядками користувачів та працівників Центральної міської бібліотеки та бібліотеки-філії №8 з побажаннями добра, радості і здоров'я. 
13.01 -  В цей день учасники виїзної вітальні "Зимова круговерть" колядками і щедрівками привітали  працівників  та гостей  Центральної бібліотеки для дітей та юнацтва.

  • 16.01 - Стартував проект "Easy English". Ініціатором створення нового проекту на базі ЦМБ стала бібліотекар Пославська Інна Іванівна,  за фахом - вчитель-методист з 26 річним педагогічним досвідом. В проекті беруть участь першокласники школи - гімназії №2, які будуть безкоштовно поглиблювати свої знання за допомогою інтерактивних методів навчання. 
  • 17.01 – У  ЦМБ імені І.Бевза запрацював дистанційний пункт консультування Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області. Фахівці управління юстиції надавали безоплатну первинну правову допомогу та роз'яснення з правових питань щочетверга з 17.00 до 18.00.
  • 22.01 -  У бібліотеці-філії №11 в рамках проекту «Автор. Видавництво. Бібліотека» відбулася творча зустріч з киянкою Валентиною Захабурою. Вона презентувала свою книгу «Ой, лише, або З чим їдять вундеркіндів». Активну участь у заході взяли учні ЗОШ №16 3-А і 3-Г класи.
  • 30.01 -  Від ГО «Культурний Всесвіт», який існує на базі ЦМБ, подано 2 проекти на конкурс проектів розроблених інститутом громадянського суспільства від Вінницької обласної державної адміністрації : Фестиваль «VinBookFest» та «Дитяча інклюзивна література як дієвий інструмент для Нової української школи»
Бібліотеки ВМ ЦБС залишаються центром підвищення кваліфікації бібліотек області; продовжують навчатись наші працівники:  

24.01 -  ЦМБ імені Бевза приймала слухачів факультету підвищення кваліфікації Вінницького обласного навчально-методичного центру галузі культури, мистецтв та туризму. Провідні спеціалісти ВМЦБС знайомили колег-бібліотекарів з усієї області зі своїми здобутками в проектній діяльності. Заступник  директора ВМ ЦБС  по роботі з дітьми Козловська С. М. та головний методист ВМЦБС Верещак Т. А., чиї проекти «Бібліотека здатна дивувати» та «Читай, улюблене місто» стали переможцями в рамках міського конкурсу проектів «Бюджет громадських ініціатив».Вони також  поділилися своїм досвідом по втіленню інших проектів: спільний проект українсько-канадського фонду взаємодії поліції та громади «Кids police city» (автор Верещак Т. А.), реалізований в ЦБС. А також: ознайомлення з реалізацією соціально просвітницьких проектів «Кроки довіри» та «Дитяча інклюзивна література як дієвий інструмент формування сприятливого простору в сфері освіти», У цей же день для слухачів курсів працівники абонементу ЦМБ провели захід до Дня пам'яті героїв Крут під час  чергового засідання клубу "Краєзнавчі студії". Про бій під Крутами студентам Вінницького транспортного коледжу розповідали співробітники Центру історії Вінниці В'ячеслав Желіховський та Максим Грибінник.

22.01-29.01 -  На факультеті підвищення кваліфікації Вінницького обласного навчально-методичного центру галузі культури, мистецтв та туризму за тематикою: «Міська бібліотека в сучасних реаліях: нові форми роботи, ефективні практики» пройшла навчання новопризначений спеціаліст з смт. Десна - Мамчур Оксана Василівна.

Серед інших заходів, які мали позитивний відгук у мешканців мікрорайонів міста, стали:

10 .01 -  В ЦБДЮ відбулося відкриття виставки дитячої творчості «Різдвяні сюрпризи» Вінницького міського палацу дітей та юнацтва ім. Лялі Ратушної. На виставці представлені творчі роботи 7-и гуртків.
16.01 -   З новорічно-різдвяними привітаннями до бібліотеки №1  завітали давні друзі та партнери по творчій  діяльності -  відомий аматорський музичний гурт "Мальви і чорнобривці" під керівництвом Леоніда Луцишина. Щирі побажання усіляких гараздів у новому 2019  році та чудове виконання українських народних пісень і колядок створили атмосферу свята для працівників філіїї та користувачів

21.01 – В  МПМ «Зоря» до Дня Соборності України відбувся ІІІ-й тематичний тур Чемпіонату міста з гри «Що? Де? Коли?» сезону 2018-19 рр. Бібліотека №8 вже третій рік поспіль приймає участь в підготовці вікторини до цієї дати. Цього разу бібліотекарі презентували виставку «Сила Великої Злуки», де читачі змогли віднайти відповіді на потрібні запитання.

22 .01 - Працівники філії №1підготували та провели захід "День Соборності України: відродження нації", на який запросили студентів  Вінницького коледжу будівництва і архітектури КНУБА. Захід приурочений до 100 – річчя  з дня проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки
24 .01 -  у Центральній бібліотеці для дітей та юнацтва відбулася зустріч з представницею Карлового університету в Україні Еліною Антоновою, присвячена навчанню в Чехії. Учасники зустрічі дізналися про особливості вступу до університетів, зокрема й до Карлового університету, Інституту мовної та професійної підготовки. Карлов університет - головний університет Чехії, один із найстаріших університетів Європи, де викладання предметів відбувається чеською та англійською мовами.


Коментарі