Грудень: завершуємо рік з новими і старими друзями

Бібліотекарі ВМ ЦБС тісно співпрацюють з благодійними фондами, громадськими організаціями різного підпорядкування. Тісну координацію роботи з членами міської громади підтвердили події грудня 2018 року:
- Бібліотекарі продовжують прикрашати примішення своїх закладів за проектом « Пори року. Настрій»




- Продовжується ремонт у приміщенні бібліотеки-філії № 13. Підрядник – ПП «Сервісвінбуд» (м. Вінниця).

-У Центральній бібліотеці для дітей та юнацтва продовжують роботу курси чеської мови, організовані Чеським центром у Києві при Посольстві Чеської Республіки в Україні. Курси пропонуються як для початківців, так і тих, хто продовжує вивчення чеської мови. Зі слухачами працюють професійні викладачі і носії мови, наразі це викладач Томаш Ерхард.

Продовжується співпраця бібліотек з Заочним абонементом Гете-Інституту в Україні:

04.12 - В ЦМБ на черговому засіданні гуртка "Граючись - навчаємось" діти познайомилися з новинками літератури, що надійшли медіа-скринькою від партнерів Гете-Інституту. Бібліотека Гете-Інституту представила матеріали для вивчення німецької мови, художні, пізнавальні книги та забавки для дітей.
19.12 - В Центральній міській бібліотеці ім. І. Бевза пройшов захід до Дня Святого Миколая. На свято були запрошені студенти групи 3А2 факультету іноземних мов разом зі своїм викладачем Матіюком Дмитром Володимировичем. Студенти слухали німецькі різдвяні колядки, жваво обговорювали відмінність новорічних свят, дізнавались про німецькі свята - день Святого Ніколауса, Різдво, календар Адвента, Новий Рік (Сильвестр), коштували смаколики від партнерів Гете-інституту в Україні.

Працівники ЦМБ ім. І Бевза:

01.12 - Організували зустріч представників Вінницького обласного клінічного центру профілактики і боротьби зі СНІДом з учнями 9-Д та 8-Б класи ЗОШ №26.Для присутніх виступили Яворський Ярослав Петрович, лікар вищої категорії та Кафарська Людмила Василівна, соціальний працівник,учасники переглянули соціальний ролик, отримали детальну інформацію про дане захворювання, шляхи інфікування, а також про заходи профілактики і лікування СНІДу.
02.12 - Відбувся бенефіс члена клубу книголюбів "Імпульс". Ювіляром творчого вечора був заслужений архітектор України, автор понад 250 реалізованих проектів культового, житлового, громадського та промислового призначення, переможець в 12 архітектурних конкурсах, в тому числі одному міжнародному, а також автор 16-ти надихаючих книг та член Спілки письменників Юрій Плясовиця.
12.12 - В рамках Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  у ЦМБ був організований  перегляд фільму "Ex libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека" та дискусія про трансформації бібліотек в Україні. Розмова у колі бібліотечних фахівців (серед яких була і користувачка NYPL) та читачів дала розуміння того, з якою багатовіковою наполегливою роботою має справу найвідоміша бібліотека у світі і які кроки здійснюються в Україні, аби творити власну історію задля щоденного втілення місії бібліотек у розбудові громад.

Під час проведення заходів на Андріївські вечорниці та до дня Святого Миколая:

12.12 - Андріївські вечорниці, які відбулись в бібліотеці №8 , були справжнім народним святом з усіма атрибутами та обрядами притаманними цьому святі. Заглянути в минуле нашого народу та відчути красу і поезію давніх звичаїв і обрядів всім присутнім допомогла завідувач лабораторії з етнології Поділля, народознавець Вінницького педагогічного університету ім.М.М.Коцюбинського Пірус Тетяна Петрівна. Учасниками молодіжного свята були студенти коледжу економіки і права Вінницького кооперативного інституту а також учні Вінницького міжрегіонального вищого професійного училища. Окрасою свята був ансамбль хору «Добродар» на чолі з керівником - Бунь Галиною Сергіївною.

13.12 - Бібліотека-філія №15 спільно з Вінницьким міським клубом провели розважальну програму «Андріївські вечорниці".
17.12 - до дня Святого Миколая у бібліотеці-філії №8 відбулася прем'єра лялькової вистави "Казка про книжку". На захід були запрошені учні 2-і класу школи-гімназії №30 та читачі бібліотеки.
17 .12 - В бібліотеці №7 о 13:00 для дітей ЗОШ №27, 2-А класу та вихованців ДНЗ №10 працівники бібліотеки провели народознавче свято до дня Святого Миколая: "Святий Миколай, дітям гостинці роздавай". Запрошений на захід Отець Олександр розповів дітям про походження цього свята, ознайомив з легендами та переказами про Святого Миколая, історію його життя. Свято відбулося за сприяння депутата ВМР Ревунова Олександра Миколайовича.

У грудні 2018 р. мешканці окремих мікрорайонів міста мали змогу в приміщеннях бібліотек-філій ВМ ЦБС насолодитись концертами Академічного міського камерного хору «Вінниця».
Виступи відомого колективу пройшли за підтримки Департаменту культури Вінницької міської ради:

21.12.2018 о 17:00 - в бібліотеці-філії №1, по просп. М. Коцюбинського, 49 ,а


26.12.2018 о 17:30 - в бібліотеці-філії №7, по вул. Баженова, 32.

Серед інших варіантів співпраці з іншими організаціями можна виділити наступні:

03-05.12 в Експоцентрі Вінницької торгово-промислової палати відбулася щорічна Виставка-ярмарок авторських робіт майстрів з інівалідністю. Цьогоріч виставка змінила назву "Душею створена краса". Учасниками виставки стали близько 20-ти організацій та закладів соціальної сфери. Саме для них та гостей ярмарку була презентована виставка інклюзивної літератури, яка є ресурсом, що працює на благо громади. Виставка відбулася в рамках соціально-просвітницького проекту "Дитяча інклюзивна література як дієвий інструмент формування сприятливого простору в сфері освіти". Реалізація цього проекту здійснена ГО "Культурний Всесвіт" за підтримки Вінницької міської ради


04.12 - В рамках проекту «Автор. Видавництво. Книга» (ГО «Культурний Всесвіт» і видавництво «Теза») на базі ЦБДЮ відбулася творча зустріч з відомою письменницею Мариною Павленко. Присутні учні шостих класів ЗОШ №16. Діти охоче купували книги з автографом автора та робили фото на пам'ять. У подарунок до книг письменниця дарувала кольорові листівки, дизайн яких розробили її доньки.
05.12 - В бібліотеці-філії № 7 відбулася зустріч з депутатом ВМР Ревуновим О.М. та його помічниками Олійник Д. та Жук О. у громадській приймальні, яка знаходиться у приміщенні бібліотеки. Обговорювали питання проведення свята до дня Святого Миколая та придбання подарунка для дитини 6 років Ані Передрій, яка перебуває в складних життєвих обставинах. Бібліотекарі подякували Олександру Миколайовичу за подаровані книги та спонсорську допомогу, надану бібліотеці в облаштуванні сходів перед входом в приміщення.

08.12 - В бібліотеці-філії №14 пройшов захід в рамках проекту «Вечори на хуторі поблизу Десенки». За сприяння громадської організації «Русалка Дністровая» Вінницький академічний ляльковий театр провів для маленьких хуторян благодійну акцію – живу передріздвяну виставу: «Я святому Миколаю гостинно двері відчиняю».
08.12 - В читальному залі бібліотеки-філії №11 в рамках проекту «Бібліотека і громада» відбулися збори мешканців будинку 189 по вулиці Князів Коріатовичів. Тема зібрання – плюси і мінуси ОСББ.

Працівники ВМ ЦБС продовжували навчатись:

04.12 - У центральній міській бібліотеці імені Бевза відбулася практикум-семінар для завідуючих бібліотек філій на тему: «Планування роботи бібліотек — філій на 2019 рік».
12.12 – Заст. директора по роботі з дітьми Козловська С.М. прийняла участь в обласному семінарі працівників дитячих бібліотек області «Дитяча бібліотека – сучасні сфери – сучасні послуги», на якому вона виступила з повідомленням «Особливості проектної діяльності в дитячій бібліотеці».

Додаткову інформацію про роботу бібліотек див.на блогах бібліотек -  філій.

Коментарі