Листопад 2018: бібліотекарі міста - для вінничан

Серед знакових подій, які складають сучасну історию нашої бібліотечної системи  та мають свій позитивний вплив на культурний розвиток рідного  міста можна визначити наступні:
🔽На початку місяця всім вінничанам стали відомі переможці громадського голосування за малі та великі проекти на 2019 рік Бюджету громадських ініціатив. За кінцевими підрахунками Координаційної ради два проекти, які створені на бізі бібліотек ВМ ЦБС, вийшли переможцями:
1) «Шашково-шахматний клуб в Тяжилові» ( перший у рейтингу серед малих проектів: 4 135 голосів), вартість – 200 тисяч гривень;
2) Проект «Історія та легенди Вінниці», за результатами голосування вінничан, опинився на третьому місці з кількістю голосів 2 253. Він стосується видання книги «Легенди Вінниці» та створення краєзнавчої студії в приміщенні бібліотеки-філії №1 (вартість – 556 тисяч 80 гривень).

🔽У листопаді продовжувалась робота по впровадженню соціально-просвітницького проекту «Дитяча інклюзивна література як дієвий інструмент формування сприятливого простору в сфері освіти». Мета проекту: застосування і популяризація дитячої інклюзивної літератури, як дієвого інструмента для виховання толерантності та протидії булінгу в освітньо-виховному процесі шляхом проведення циклу просвітницьких заходів для учнів і вчителів початкових класів у школах міста. Відповідно до поставлених цілей бібліотекар ЦБДЮ, один з авторів пректу - Крижанівська О. А. та інші працівники ВМ ЦБС, презентували його у різних аудиторіях:
02 .11 - У ЦБДЮ було проведено практичне заняття «Інклюзивні бібліотечні проекти: практичні аспекти впровадження». Слухачі – студенти гуманітарно-педагогічного коледжу.
12.11 - У ЗОШ №16 було поведено цикл занять «Уроки особливої літратури».
За такою актуальною темою, як «Застосування дитячої інклюзивної літератури для виховання толерантності та протидії боулінгу» були проведені тренінги:
- В приміщені ГО «Гармонія» для педагогів, соціальних педагогів, асистентів вчителя, психологів;
- У школі №16 відбулися батьківські збори 6-Б класу на тему "Протидія булінгу в дитячому середовищі". Під час обговорення проблем, пов'язаних з цим прикрим явищем, шукали прості та доступні формули, що допоможуть покращити ситуацію.
- Для студентів ВДПУ у ГО «Гармонія»;
- В рамках проекту «Соціально-просвітницькі проекти як складова діяльності публічної бібліотеки» на базі центральної бібліотеки ім. І. Бевза Крижанівською О.А. був проведений тренінг для бібліотекарів;
- У Вінницькому технічному ліцеї на нараді педагогічного колективу, який присвячений був темі: «Права людини»;
- Для педагогічного колективу ЗОШ №33, та ін.




🔽Продовжується активно впроваджуватись новий власний культурно-пізнавальний бібліотечний проект бібліотеки-філії №14 «Вечори на хуторі Шевченко поблизу Десенки», в рамках якого у листопаді були проведені наступні заходи:
04.11- Дітвору зібрали на черговий майстер-клас з прикладної народної творчості.Заняття в майстер-класі провела з юними читачами бібліотекар Людмила Любацька, яка  продовжила знайомити дітей з мистецтвом виготовлення ляльки-мотанки, неодмінного атрибуту давнього українського житла.
14.11 - Відбулась літературна вітальня, прсвячена 70-річчю Михайла Каменюка. Присутні: письменники Андрій Стебелєв, Анатолій Мартинюк, Валентина Сторожук, Наталка Доляк, творча молодь з числа учнів коледжу Тернопільського Національного економічного університету та школярів села Хижинці Вінницького району зі своєю вчителькою, поетесою Ольгою Вітковською-Сотніченко.
15.11- В приміщенні коледжу Тернопільського Національного економічного університету відбулася творча зустріч поета і публіциста Михайла Каменюка з учнями цього закладу, яка мала назву:"Він птах безодні".

🔽Творчими заходами продовжують дивувати працівники центральної бібліотеки для дітей та юнацтва:
19.11 - В ЦБДЮ почала діяти Всеукраїнська виставка Display-кросинг «Читай зі смаком». Виставка-подорож запрошує усіх бажаючих вибрати книги до смаку.


20.11 -У цій бібліотеці відбулась зустріч представників Західночеського університету з усіма, хто цікавиться освітою у Чехії.
22.11 - Учні 4-А класу ЗОШ №10 були запрошені до бібліотеки і потрапили у справжне поліцейське містечко. В рамках проекту "Kids police city"працівники бібліотеки разом з інспекторами управління патрульної поліції провели для дітей пізнавально-виховне заняття з правил дорожнього руху.


🔽Дружний колектив бібліотеки-філії №1,як і завжди, гостинно запросив до своїх затишних залів:
07.11 - Гостей творчого вечора "На годиннику осінь..."На свято поетичного слова завітали учасники літературно-мистецького об'днання "Імпреза", музиканти, художники, користувачі бібліотеки. На розсуд зібрання свої поетичні твори представили : Ірина Федорчук, Віктор Крупка, Андрій Стєбелєв, Ірина Журавель. Олег Ратніков, Наталя Дідух, Людмила Коваль, Ніна Філатова, Тетяна Ліщішина, Ростислав Рудой. Тетяна Шкурак, Валентина Матієнко, Світлана Стаднік, Вероніка Ганой, Ольга Тригуб, Антоніна Пастушенко, Світлана Лапатанова, Тетяна Гринченко, Лариса Лемешко, Людмила Левицька(Люсі Поль), Людмила Теплова.
Свої художні роботи представила поет і художник в душі. а за фахом військова людина - Наталя Дідух.На літературно-музичному заході, який промайнув непомітно, панувала творча та натхненна атмосфера.
14.11 - Бібліотекарі організували зустріч зі старшим оперуповноваженим Управління боротьби зі злочинами пов’язаними з торгівлею людьми майором поліції Клименко Людмилою Вікторівною . Вона провела для студентів ВКБіА КНУБА групи А-2 на чолі з викладачем права Коспиревичем Р.П. урок правових знань «Правила нашої безпеки», також відбувся перегляд відеофільму за темою зустрічі.
22.11 - Відбулась творча зустріч з художником, поетом Жижко (Дідух) Наталією Олександрівною та відкриття виставки її творчих робіт «Натхнення». Пані Наталя Жижко військовослужбовець Збройних Сил України, лейтенант військової частини А1660. Талановита, творча і позитивна людина. На зустріч в бібліотечну Арт-вітальню прийшли колеги Наталі Дідух, війсковослужбовці військової частини А1660, читачі філії, студенти ВКБіА КНУБА, студенти ДонНУ ім. Василя Стуса, керівник літературно-мистецького об’єднання «Імпреза» Ірина Федорчук, працівники Будинку Офіцерів.Майстерно підібрані пейзажі, краса рідного краю, та чудові миті життя наповнюють картини художниці.
27.11 - Триває співпраця бібліотеки №1 с громадською організацією "Паросток". Щоп'ятниці вихованці "Паростка" відвідують філію, приймають участь у бібліотечних заходах. Працівники бібліотеки та волонтери створюють для них змістовне та цікаве дозвілля.
У цей день вихованці "Паростка" навчалися виготовляти різноманітні паперові квіти, переглядали періодичні відання, спілкувалися.

28.11 - В читальній залі цієї філії відбувся тематичний вечір «Українська народна хустка та мандала». Запрошені гості заходу Сторожук В., Скомаровська Т., Остапчук В., Матієнко В., Левицька Л., Рибачук - Прач Г.) говорили про значення української народної хустки в житті жінки та обрядах. Майстер-клас по виготовленню мандали з хусток провела Матієнко В.


🔽Бібліотекарі продовжували навчатись:
13.11-20.11 – На навчання з підвищення кваліфікації у ВО НМЦ галузі культури, мистецтв та туризму за темою за темою: «Методичні служби бібліотек у контексті децентралізованих процесів: актуалізація діяльності для вирішення проблемних професійних завдань» направлена головний методист ВМ ЦБС Верещак Т.А. Під час виїзного засідання до  бібліотеки с.Павлівка Іллінецького району учасникам було представлено нове обладнання для користувачів.





22.11 - На базі бібліотеки-філії № 11 відбувся семінар для бібліотекарів ЦБС по переводу фонду бібліотек з ББК на УДК.

🔽Серед інших важливих подій для колективу ВМ ЦБС буди наступні:
09.11 -  Працівники Вінницької міської централізованої бібліотечної системи приймали вітання з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народного мистецтва. Колектив закладу було нагороджено Грамотою Верховної Ради України «за вагомий внесок у реалізацію державної політики у галузі бібліотечної справи, збереження та популяризацію надбань світової та національної літературної спадщини».Грамотами Верховної Ради України були також відзначені професійність та відданість бібліотечній справі наших ветеранів – Ольги Микитівни Пофтальної, бібліотекаря 1-ої категорії центральної бібліотеки для дітей та юнацтва та Тамари Іванівни Федоренко, провідного бібліотекаря бібліотеки-філії № 13.




20.11-23.11- Працівники ВМ ЦБС та громадські організації, з якими вони співпрацюють, запрошені до участі у «Культурно-мистецькій резиденції -2018». Його організували департамент культури Вінницької міської ради, ГО «Лабораторія актуальної творчості», КЦ «Галерея ХХІ» та ГО «Культурний простір». У перший день відбулось обговорення «Комфортне, культурне та соціально відповідальне місто», яке є одним з елементів проекту "Концепція інтегрованого розвитку м.Вінниці до 2030 року"; його обговорили фахівці в галузях освіти, культури, соціального захисту, охорони здоров'я та фізичної культури. Проект зміг максимально охопити, висвітлити та проаналізувати культурно-мистецький простір, який вже є або незабаром втілиться у життя в Україні. Учасники отримали нові знання по своїй та суміжних галузях, зробили важливі висновки та завели цікаві знайомства.



22.11 - Працівники ЦМБ спільно з працівниками ККЗ «Райдуга» в рамках проекту «ТрамАрт» записали цикл віршів про зиму, які будуть звучати в міських трамваях з 01 грудня.


28.11 - В ЦМБ ім І. Бевза відбулася презентація медіаскриньки «Дитяча література» в рамках проекту «Мова. Культура. Німеччина.».

Додаткову інформацію про роботу бібліотек див.на блогах бібліотек -  філій.

Коментарі