Культурний ландшафт Вінниці



Не так часто краєзнавчі фонди наших бібліотек поповнюються в достатній кількості вкрай необхідними для користувачів виданнями. Так. у 2018 році до 17 – ти бібліотек ВМ ЦБС надійшли 42 безкоштовних примірники книги:

Культурний ландшафт Вінниці: від минулого до майбутнього / Упоряд.: О. Коляструк, Т. Кароєва; Вінницьке історичне товариство. ‒ Вінниця: ТОВ «Нілан-ЛТД», 2017. ‒ 192 с. ‒ (Бібліотека Вінницького історичного товариства)


Цей збірник статей є результатом виконання проекту «Культурний ландшафт Вінниці: від минулого до майбутнього» ГО «Вінницького історичного товариства» за фінансової підтримки Вінницької міської ради у рамках конкурсу громадських ініціатив 2017 року.

Видання було підготовлено вінницькими істориками, географами, етнологами, архітекторами і художниками. Їхнє зацікавлення нашим містом дозволило згрупувати зібраний матеріал у розділи "Над культурним ландшафтом Вінниці: роздуми небайдужих", "Соціальні спільноти у місті: ролі, настрої, завдання і перспективи" та "Вінницька мозаїка: мікрорайони та місцини". Основні виконавці проекту підсумували результати досліджень, зокрема охарактеризували основних акторів сучасного міського ландшафту, специфіку його змін та змін у самоідентифікації вінничан останніх 10 років. Усі статті побудовано на польовому матеріалі, зібраному викладачами факультету історії, етнології та права Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.Це результати спостережень, опитувань, бесід з вінничанами.

Ідея дослідження відчуття вінницької ідентичності виникла ще на початку 2000-х років, викликана вона була тим, що ця сама вінницька ідентичність досить слабка. Багато жителів нашого міста в ті часи дуже погано орієнтувались в історії краю, не могли одразу назвати імена видатних особистостей, пов’язанних з Вінницею і не завжди могли визначити візитівки міста.
Тоді, в 2008-2009 роках, ставилось два основних завдання: дослідити відчуття власної ідентичності вінничан і виявити основні фактори її формування. Це все базувалось на опитуванні мешканців та гостей міста на предмет знання історії, символів, визначних місць, героїв та антигероїв Вінниці.

Під час опитування дослідники намагались зберігати гендерний баланс та співвідношення корінних та приїжджих містян. Результати показали, що вінничани погано розуміють чим наше місто особливе та що цікавого можна про нього розповісти.
Влітку 2017 року дослідження повторили, щоб перевірити чи відбулися зміни. За цей час і в місті, і в країні відбулось багато різних подій, які сильно вплинули не тільки на сприйняття людьми себе, як вінничан, а й на сприйняття себе, як українців.

Майже десять років тому вінничани сприймали своє місто, як промисловий центр (зокрема, центр цукрового виробництва). Станом на сьогодні все змінилось, тепер Вінниця – це туристичний центр й комфортне для проживання місто. Це підкріплюється ще й тим, що 51% опитаних заявили, що найбільше їм подобається благоустрій нашого міста.
Сильно змінився рейтинг відомих особистостей. Якщо в 2007 році 71% вінничан називав Михайла Коцюбинського, то зараз таких тільки 41%. Ще більше падіння у випадку з Лялею Ратушною – з 35% до 4%. В 2017 році перші місця серед відомих вінничан займають Петро Порошенко, Оля Полякова та В’ячеслав Узєлков.

Книга «Культурний ландшафт Вінниці: від минулого до майбутнього» стане в пригоді нам, бібліотекарям, для виконання тематичних запитів користувачів, а також всім, хто цікавиться історією рідного міста. Опираючись на вміщенні в ній публікації, є можливість підготувати і провести цикл  інтерактивних масових заходів,серед яких можуть бути:
  •  Історична година
  • Архівна розвідка
  • Книжкова подорож за вінницькою адресою
  • Конкурс краєзнавців
  • Фотофакт з історії рідного краю, та ін. 
Є можливість розробити і презентувати книжково-ілюстративні експозиції:
  •  "Історичні родзинки рідного міста";
  •  "Вінниця: архітектура та культурні пам'ятки нащадкам";
  • "Вінничани: хто ми, які ми, де наше коріння?";
  •  "Жива історія мікрорайонів міста":
  •     "Старе нове місто",
  •     "Вінницький "Шанхай",
  •     "П'ятничани на карті Вінниці",
  •     "Міське "Поділля",
  •      "У Вінниці цвіте "Вишенька".
А для тих відвідувачів бібліотек міста, які полюбляють користуватись можливостями всесвітньої мережі Інтернет, є можливість ознайомитись і з електронною версією книги «Культурний ландшафт Вінниці: від минулого до майбутнього» у безкоштовному доступі до вільної зони Wi-Fi читальних залів.




Коментарі