Вінниця: минуле крізь призму сучасності


Безцінний подарунок днями надійшов до центральної міської бібліотеки: це фотоальбом "Вінниця: погляд у минуле", авторами якого є архітектор Сергій Царенко та народний художник України Володимир Козюк.
Унікальність цього альбому в тому, що він якнайкраще передає атмосферу і той, притаманний лише Вінниці колорит, який вона мала на зорі ХХ сторіччя.


У вступному слові до фотоальбому Володимир Гройсман ,зокрема, сказав:"Я впевнений у тому, що історія є відображенням майбутнього. Адже історія міста є історією кожного з нас, його мешканців. Не пам'ятаючи і не шануючи минуле, ми не зможемо побудувати своє майбутнє".

До книги-альбому про Вінницю зібрані найвиразніші фотолистівки ,стародруки та світлини вагомого історичного значення та відповідної колекційної цінності.У цьому виданні подано історичний нарис на 8-ми аркушах у перекладі на російську, польську, німецьку, англійську мови, а також чисельні ілюстрації, які взаємодоповнюють розповідь про минуле. Переважна більшість матеріалів - з колекції авторів:

Староміський міст і  Нове місто. На передньому плані праворуч - рештки замкової гори

Костьол капуцинського кляштору 1760 р., що відігравав роль парафіяльного, відрізнявся суворістю францисканської архітектури (фото кінця ХІХ ст.). Нині костьол Пресв. Діви Марії Ангельської

На річці Південний Буг (Бог) біля староміського парому,до будівництва мосту

На серединному перехресті Миколаївського проспекту (так називали головну вулицю з 1913 р.), обабіч "бульвару Оводова" посіли найреспектабельніші готелі Вінниці - ліворуч "Бель-Вью" к. ХІХ ст., що не зберігся, і праворуч "Савой" 1907 - 13 рр. - нині готель "Україна" товариства "Савой"

Св.Преображенський кафедральний собор - в минулому костьол домініканців, збудований 1768 р. в Мурах. Нині кафедральний собор Вінницької і Могилів-Подільської єпархії Української Православної Церкви
   Книга-альбом "Вінниця: погляд у минуле" стане у пригоді всім, хто цікавиться архітектурою рідного міста, веде історичні дослідження, популяризує краєзнавчі видання.
Подарунки самі по собі не приходять. Як доречно говорить народне прислів'я:"Під лежачий камінь вода не тече", або - щоб виграти в лотерею - треба її придбати.
    Завдяки організаторським здібностям головного методиста ЦМБ Верещак Т.А., яка разом з зав.відділом обслуговування відвідали благодійний аукціон «Краса допоможе – Україна переможе!" в галереї "ІнтерШик", і не проігнорували, а викупили за власні кошти лотерею, яка виявилась виграшною.Так до краєзнавчих фондів ЦМБ і надійшли ці доровартісні видання, 

Другим подарунком стали світлини Володимира Козюка "Всі ми діти твої, Україно!".

   Це видання побачило світ наприкінці 2016 року. Автор - відомий фотограф,колекціонер і меценат, який багато зусиль покладає на пізнання краю, відправляючись у чисельні дослідницькі та мистецькі експедиції,з яких привозить етнологічні відкриття, унікальні взірці народного мистецтва, живописні етюди та фотографії.
У поданому виданні - світлини українців у вишиванках. Прості люди, сімейні пари, видатні особистості краю, діти і дорослі - всі разом склали цілісний портрет наших з вами сучасників, рідних подолян.







Запрошуємо до центральної міської бібліотеки та насолодитись представленими виданнями.

Коментарі