Золотий перетин Вінниччини: краєзнавча бібліографія для дітей 📗📖


До ЦМБ від Обласної бібліотеки для дітей ім. І. Я. Франка надійшли декілька цікавих видань, які безумовно стануть у пригоді нам, бібліотечним працівникам, у задоволенні зростаючих потреб користувачів з краєзнавчої тематики. Ці видання адресовані учням, студентам, вчителям, бібліотекарям, всім тим, хто цікавиться літературою рідного краю, історією Вінниці, творить її сьогодення, вболіває за її майбутнє. турбується про природу та довкілля , працює з дітьми. При підготовці довідника використовувались матеріали з фондів обласної бібліотеки для дітей імені І. Я. Франка, а також відповідна інформація, яка розміщена на сайтах в мережі Інтернет.

Південний Буг – головна річка нашого краю : довідник юного краєзнавця / Вінниц. обл. б-ка для дітей ім. І. Я. Франка ; уклад. Т. О. Кушнірук ; редагув. Н. О. Юхимчук ; відп. за вип. Т. А. Мрищук. – Вінниця, 2015. – 60 с.

Анотація: Пропоноване видання продовжує серію довідників юного краєзнавця, започатковану Обласною бібліотекою для дітей ім. І. Я. Франка у 2003 році. У довіднику надається інформація у вигляді невеликих оглядових тематичних статей, в яких розповідається про походження назви Південного Бугу, природні та кліматичні умови басейну річки, тваринний і рослинний світ, а також про неповторні подільські ландшафти, унікальні Бузькі пороги та великі міста Вінниччини, які комфортно розташувалися на мальовничих берегах головної ріки нашого краю. Також у виданні вміщується інформація про значення Південного Бугу в житті людини, екологічні проблеми водойми та відомості про природно-заповідний фонд басейну річки в межах Вінницької області. До кожної статті подається список літератури, яка систематизована в алфавіті прізвищ авторів та назв публікацій. Окремим списком подаються художні твори письменників-земляків, які оспівують красу, велич та неповторність річки Південний Буг. Підбір інформаційних джерел завершено в жовтні 2015 року.
_________________________________________________________________________________
Над Бугом місто – Вінниця моя… : довідник юного краєзнавця : для читачів-учнів 5-9 кл. / Вінниц. обл. б-ка для дітей ім. І. Я. Франка ; уклад. Т. О. Кушнірук ; редагув. Н. О. Юхимчук ; відп. за вип. Т. А. Мрищук. – Вінниця, 2016. – Вид. 2-ге, допов, переробл. – 104 с.

Анотація: Здійснити захоплюючу подорож Вінницею, доторкнутись до її минулого, подивитись на сучасне і помріяти про майбутнє вам допоможе довідник юного краєзнавця "Над Бугом місто – Вінниця моя…". Перегортаючи сторінки довідника, ви дізнаєтесь про історію виникнення Вінниці, звідки походить її назва, довідаєтесь про місцеві пам'ятки історії та культури, познайомитесь з видатними людьми, які жили і працювали у нашому місті, а також долучитесь до життя сучасної Вінниці. У цьому виданні інформація надається у вигляді невеликих тематичних розповідей про Вінницю з часу першої письмової згадки про неї і до сьогоднішніх днів. Враховуючи побажання читачів, кожну статтю доповнили ще більшою кількістю історичних фактів, легендами, цікавими цифрами і датами. В кінці кожної текстової довідки додається оновлений список відповідної літератури, яка систематизована в алфавіті прізвищ авторів та назв публікацій. Підбір інформаційних джерел завершено у вересні 2016 року.
_________________________________________________________________________________
Великий дар – творити для дітей: письменники-земляки – дітям: біобібліог. довідник юного краєзнавця /Вінниц. обл. б-ка для дітей ім. І. Я. Франка; уклад. Т. Кушнірчук, Н. Юхимчук.-Вінниця, 2010. - Вип. І. Вип. 2.

Анотація: У біобібліографічних довідниках "Великий дар – творити для дітей: письменники-земляки – дітям" у частинах 1, 2 подаються біографічні довідки про письменників – земляків, які писали і пишуть для дітей, а також список їх творів та література про життя і творчість. Тексти подані зрозумілою для дітей образною мовою та цікавим фактографічним наповненням. Більшість митців, що увійшли до даного довідника, не належать до цеху тільки дитячих письменників, але вони своєю творчістю засвідчили, що інтереси дітей їм близькі і зрозумілі. У першому випуску є матеріал про Ліну Біленьку, Тетяну Волгіну, Анатолія Гарматюка, Євгена Гуцала, Михайла Коцюбинського, Андрія М'ястківського, Михайла Стельмаха, Миколу Трублаїні, Григорія Усача. У другому випуску розкриті біографії та твори Олександра Височанського, Кузьми Гриба, Василя Грінчака, Овсія Дрізя, Василя Кобця, Володимира Рабенчука, Ганни Чубач. 



Коментарі