Більше читаєш - довше живеш


Хороша новина для любителів читання: люди, які регулярно читають книги, живуть довше за тих, хто цим дозвіллям нехтує. Такі висновки нового дослідження американських вчених з Єльського університету.

У масштабному дослідженні здоров'я пацієнтів, яке тривало близько 12 років, взяли участь понад 3600 осіб старше 50 років.Учасники були розподілені на три групи: перша не читала ніяких книжок, друга група читала приблизно три години на тиждень, третя витрачала на це заняття більше трьох годин на тиждень. Фахівці контролювали такі чинники, як вік, сімейний стан, зайнятість і здоров'я. Результати показали, що більшість читачів книг - жінки з вищою освітою.

Через кілька років дослідження вчені помітили, що учасники другої групи (любителі читати книги приблизно дві години на тиждень) жили в середньому на 17% довше, ніж ті, хто книги зовсім не читав. Остання ж група ( "інтенсивні читачі") жили на 23% довше, ніж байдужі до читання люди. На думку фахівців, занурення в захоплюючий сюжет не просто сприяє розумовій діяльності, але допомагає полегшити стрес, а також впливає на те, як людина дбає про своє здоров'я.Цікаво, що дослідники знайшли подібні взаємозв'язки і серед тих, хто читав газети або журнали. Однак дані були не такі очевидні, як у випадку книг.

Показники за тривалістю життя були зроблені з поправкою на рівень добробуту, освіти, когнітивних здібностей і багато інших параметрів, зазначає професор Єльського університету Бекка Леві (Becca Levy).

Отож, дослідження показує, що читання книг тільки позитивним чином позначається на тривалості життя.

Коментарі