Бібліотечні події квітня 2016 року


Квітень. Розпочався капітальний ремонт в ЦМБ.


Квітень. В рамках програми "Клуб донорів" БФ "Подільська громада" оголосила новий "Аукціон проектів". Розмір грантів цього разу становитиме від 5 до 50 тисяч гривень. Від ВМЦБС на конкурс було подано чотири проекти: "Побачте нас" (автор - завідувач бібліотеки-філії № 7 Ю. В. Юрчак), "Читай! Будь цікавим!(автор - головний методист ЦМБ Т. А. Верещак), "Вінниця - найкраща, бо рідна" (автор - бібліотекар ЦБДЮ О. А. Крижанівська), "Нації - різні, сімейні цінності - однакові" (автор - бібліотекар філії № 13 Т. В. Ольшевська-Мельник). 

1 квітня. В "Прозорих офісах" міста та на сайті Вінницької міської ради розпочалося голосування за проекти "Бюджету громадських ініціатив". Бібліотека-філія № 8 та ЦДБЮ представили для голосування проекти "Сучасна бібліотека - долаємо стереотипи» та "Бібліотека - захоплююче дозвілля".

4-7 квітня. В бібліотеці-філії № 13 відбувся Тиждень англійського кіно.

4-30 квітня. В ЦБДЮ працюватиме приймальня волонтерів ХІ Всеукраїнської благодійної акції «Серце до серця», яка проходить у Вінниці для збору грошей на реанімаційне обладнання в обласні дитячі лікарні.



4 квітня. В бібліотеці-філії № 1 проходять практику студенти Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу.

5 квітня. Директор ВМЦБС І. О. Івасюк приймала участь у Всеукраїнській практичній конференції "Політика спільної дії: демократичність, децентралізація, комплементарна субсидіарність, міжкультурний діалог". Конференція пройшла за підтримки Українського центру культурних досліджень Міністерства культури України (Київ), Центру розвитку "Демократія через культуру" (Київ) та Інституту культурної політики (Вінниця) за сприяння Вінницької міської ради та Гете інституту в Києві. Захід відбувався у Арт-галереї "Інтершик". 




5 квітня. В бібліотеці-філії № 1 побували працівники бібліотек - учасники Всеукраїнської конференції, зокрема - начальник відділу культури виконавчого комітету з м. Жовті Води Дніпропетровської області Олена Анатоліївна Кузьмінська. Вона ознайомилась із досвідом роботи найстаршої бібліотеки ВМЦБС.

6 квітня. В ЦБДЮ відбувся вишкіл з першої медичної допомоги, організований вінницькими пластунами та Товариством Червоного Хреста України. Необхідні кожному свідомому громадянину знання пластуни здобували з великим завзяттям.



6 квітня. На базі ЦМБ проходила науково-практична конференція Українського товариства охорони природи Вінницької обласної організації. Головною метою охорони навколишнього середовища є в кінцевому рахунку встановлення гармонії між розвитком людства і сприятливим станом навколишнього середовища. На конференції обговорювались важливі питання стосовно екології. Бібліотекарі ЦМБ підготували для присутніх книжково-ілюстративну експозицію "Земля - наш спільний дім".

12 квітня. В рамках благодійної програми "Клуб донорів", запровадженої БФ "Подільська громада", експерти фонду організували перший воркшоп (англ.workshop, дослівно - "робоча майстерня"). На запрошення фонду участь у заході взяли бібліотекарі ВМЦБС. Декілька слів про воркшоп. Це навчальний захід (нарівні із семінарами, курсами, майстернями), на якому учасники отримують знання самостійно.

13 квітня. Бібліотекарі ВМЦБС прийняли участь у зустрічі з представниками громад за участю ЗМІ, яка відбулась в конференц-залі ВМР. Присутнім було продемонстровано презентацію ІСС за участю ГО, освітніх, культурних діячів, представників спільнот, фізичних осіб, журналістів, художників, КП "Інститут розвитку міст", структурними підрозділами Вінницької міської ради.

14 квітня. Директор ВМЦБС І. О. Івасюк та методист ЦМБ Т. А. Верещак прийняли участь в церемонії підписання підписанні Меморандуму про приєднання Вінниці до Всеукраїнської мережі Інтер культурних міст. Ця ініціатива Ради Європи допоможе побудувати системну роботу, спрямовану на об’єднання навколо цікавих ідей людей різних національностей, які проживають у Вінниці.



20 квітня. В рамках акцій "Подаруй тепло домашнього вогнища" та "Подаруй військовому книгу" бібліотекарі ВМЦБС передали волонтерам "Труханівської січі" благодійну допомогу.  "Потягом єднання України "Труханівська січ" на схід України вирушили 200 волонтерів - артистів, лікарів, психологів, педагогів, істориків, журналістів - везуть подарунки та благодійну допомогу мешканцям Донеччини. Два вагони потягу обладнано під кінозали - на зупинках місцевим жителям безкоштовно демонструватимуть фільми. Один з вагонів планується перетворити на виставку українського мистецтва. У складі волонтерів у мандрівку вирушила маленька читачка бібліотеки-філії №1 - бандуристка Анастасія Косич.


20 квітня. В ЦБДЮ пройшов семінар-практикум для керівників бібліотечних клубів та гуртків за темою: "Бібліотека-майданчик для творчих людей". Майстри з ГО "Подільський народний університет культури" провели для учасників семінару майстер-клас "Школа народних ремесел". 


27 квітня. В бібліотеці-філії № 1 в рамках місячника екології відбувся захід "Зоопланета. Безпритульні тварини". Перед учасниками заходу - студентами Вінницького коледжу Національного університету харчових технологій - виступили голова наглядової ради Вінницького обласного благодійного фонду по захисту тварин "Планета" А. В. Шевченко та головний лікар ветеринарного центру "На Нансена" О. В. Єрмішева. 



27 квітня. "Аукціон проектів" виходить на фінішну пряму. Конкурсна комісія ГО "Подільська громада" оцінила усі 19 проектів, які надійшли на її адресу, і оголосила тих 5 щасливчиків, які набрали найбільше балів по 9 критеріям. Друге місце серед переможців посів проект "Побачте нас" (організатор - ГО "Культурний всесвіт", автор - завідувач бібліотеки-філії № 7 Ю. В. Юрчак, амбасадор - народний депутат С. Кудлаєнко). Суть проекту - створити безбар'єрне середовище та забезпечити вільний доступ незрячим та слабкозорим людям до об'єктів соціальної інфраструктури. Буде озвучено 10 книг для дітей,17 бібліотек міста отримають літературу шрифтом Брайля та аудіокниги, 60 комп'ютерів бібліотечної системи буде обладнано спеціалізованими програмами для слабкозорих, створено інтернет-класи, відвідувати які будуть люди з особливими потребами. Людям із обмеженими функціональними можливостями буде створено середовище для повноцінного розвитку та дозвілля, дасть можливість підвищити соціальну інтеграцію людей із обмеженими функціональними можливостями.

Коментарі