Книга - одна, доступна - кожному.

Сьогодні у час обмеженого комплектування друкованою продукцією, в т. ч. і краєзнавчими виданнями,, є необхідність у більш широкому ознайомленні з новими книгами, що надійшли до ВМ ЦБС. Як правило, єдиний примірник зберігається у відділі організації та використання книжкового фонду ЦМБ ім. І. Бевза. Використовуючи можливість ВСО (внутрисистемного книгообміну) працівники кожного структурного підрозділу мають змогу замовити тут видання для своїх користувачів - мешканців найвіддаленіших мікрорайонів міста. Серед останніх надходжень можна виділити наступні:

94 (477.44)
Б24
Барвінковий шепіт. Спогади очевидців голодного мору 30-х років. Хмільницький район [Текст] : істор. літ-ра / упоряд. М. Дорош. - Вінниця : Меркьюрі-Поділля, ТОВ, 2018. - 244 с. - ISBN 978-617-530-158-6 (в опр.) : 80.00грн.
Книгу надруковано за спогадами місцевих жителів, зібраними працівниками Хмільницької районної бібліотеки, авторських матеріалів та фінансової допомоги Хмільницької районної державної адміністрації і Хмельницької районної ради. Присвячується світлій пам'яті краян, що загинули від голодомору 1932 - 1933 років у Хмільницькому районі Вінниччини.Смуток огортає душу, коли вчитуєшся у сповнені печалі розповіді очевидців Голодомору, які зібрав упорядник книги – Микола Дорош. Ці спогади стали базовими при створенні Національної книги пам'яті жертв Голодомору у Вінницькій області.


75.071.1(477)
В68
Волошенюк, Ганна Леонтіївна.
Іване, сину наш... [Текст] : документальна повість до 70-річчя І. Д. Коваля, самоука-живописця / Г. Л. Волошенюк ; ред. В. М. Тимчук ; диз. і верстка А. М. Величук. - Вінниця : Нілан-ЛТД, ТОВ, 2016. - 100 с. - (Бібліотечка журналу "Вінницький край". Вип. 14). - ISBN 978-966-924-182-5 : 45.00грн.

Ця документальна повість - хвилююча розповідь про талант і подвиг самоука-живописця Івана Дмитровича Коваля - нашого земляка, який стоить в одному ряду з відомими художниками - українкою Катериною Білокур і грузином Ніко Піросмані. Всі творчі роки, прикутий важкою хворобою до ліжка, Іван Дмитрович, володіючи поетичним баченням світу, створив велично-урочисті картини - справжнє мистецьке диво.Будучи інвалідом дитинства (хворів на поліомієліт), він не міг навчатися в школі, тому що не міг ходити (з 19 років - навіть сидіти). Живопису навчався самотужки, як і всьому іншому (писати, читати), малював лежачи на животі. У наївному стилі він створював жанрові картини, ідображаючи український народний побут, звичаї, обряди, розваги.Майстер еволюціонував від лаконічного образу до складних багатофігурних композицій. Про його творчість у 1987 році знято фільм. Окремі роботи художника зберігаються у Національному музеї народної архітектури та побуту України (м. Київ), але основний свій творчий доробок (100 картин) Іван Коваль заповів дітям - Кирнасівській загально-освітній школі, де і по сьогодні діє його картинна галерея. Документальну повість Г.Волошенюк є можливість використати під час популяризації інклюзивних видань,які стають все більш затребуваними у бібліотеках.


821.161.2 (477.44)09
Д 76
Друзі по перу-Олександрі Бурбело [Текст] : збірка віршів та спогадів / упоряд. В. Я. Бевз . - Вінниця : Рогальська І. О., ФОП, 2018. - 84с... - ISBN 978-617-7556-30-4 : 20.00грн.


 Ця книга - збірка віршів українських поетів про нашу землячку, навічно п'ятнадцятилітню письменницю і поетесу, члена Національної спілки письменників України Олександру Бурбело. Вступну статтю про поетесу написали бабуся та дідусь О.Бурбело – Тамара Олексіївна та Володимир Якович Бевз. Ви тільки подивіться, які поети присвятили свої вірші нашій маленькій письменниці : Іван Драч, Михайло Стрельбицьеий, Тамара Артем'єва та ін. Працівники бібліотек мають змогу використати зібраний матеріал для проведення масових заходів - вечори творчості, презентації, обговорення книг, а також і у індивідуальній роботі з користувачами. 


94 (477.44)
К 21
Карабелівка. Земля наших предків-земля наших нащадків.Вінниччина [Текст] : довідк. вид-ня / відп. за вип. С. Кабанець ; ред. В. Клименко. - К. : Родовід, 2015. - 466с. : кольор. фотогр. - ISBN 978-966-7845-76-6 (в опр.) : 100.00грн.


Шануй матір свою,
пам’ятай батьківські настанови,
не забувай свого роду-племені.
(народна мудрість)
До наших фондів надійшла унікальна за змістом, наповненням архівними, фактографічними, ілюстративними матеріалами, фрагментами публікацій з періодичних видань книга «Карабелівка земля наших предків – земля наших нащадків».
Велика книга - 466 сторінки - про маленьке село на Вінниччині. Історія Карабелівки з 18 століття до сьогодення у фотографіях, газетних публікаціях і спогадах місцевих жителів, а також легендах, локальному фольклорі та навіть рецептах. Книга розповідає не лише про відомих карабелівчан (наприклад, Мати Ядвіга, Юзефа Кулеша - засновниця Згромадження Сестер Бенедиктинок-Місіонерок), але й про тих, які відомі лише односельчанам. Автор ідеї випуску книги – виходець з Карабелівки Геннадій Романенко.Останнім часом значно активізувалася робота з дослідження історії окремих населених пунктів області. Серед дослідників – науковці, краєзнавці, студенти, працівники культосвітньої сфери.
Презентоване видання стане в пригоді кожному, хто прагне написати правдиву історію своєї малої Батьківщини.Запрошуємо вас погортати книгу та поринути через світлини в таку щемливу історію українського села, його будні, свята, теперішнє життя.









Коментарі